Beste lezer,
De eerste nieuwsbrief na de lange, hete en droge zomer besteedt daaraan natuurlijk gelijk aandacht. Lees bijvoorbeeld het interview met Tommy Bolleboom, die voor Rijkswaterstaat onderzoek doet naar de gevolgen van deze klimaatveranderingen op de Nederlandse bodem en ondergrond. Kort voor de zomer is de website van het Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond vernieuwd. Neem eens een kijkje, en reageer graag op het lezersonderzoek naar deze nieuwsbrief. We zijn uiteraard zeer benieuwd naar uw bevindingen!
Op de voorgrond
Nieuwe app en website Waterplantmelder brengen overlast waterplanten in IJsselmeergebied in kaart
www.waterplantmelder.nl
Met behulp van de nieuwe app en website ‘Waterplantmelder’ willen de provincies Noord-Holland, Flevoland en Rijkswaterstaat de locaties van waterplantenoverlast in het IJsselmeergebied in kaart brengen. Doordat de waterkwaliteit als gevolg van de Europese Kaderrichtlijn Water de afgelopen jaren steeds verder is verbeterd, groeien er meer waterplanten, zoals fonteinkruid. Voor de natuur is dat een positieve ontwikkeling, maar op sommige plekken groeien zoveel waterplanten dat de waterrecreatie hier hinder van heeft. De hitte van de afgelopen zomermaanden heeft zelfs geleid tot een explosieve groei van met name fonteinkruid. De Waterplantmelder- app is gratis beschikbaar in de Google Play Store en in de Apple App Store. Zie voor meer informatie ook de website: www.waterplantmelder.nl.
Beeld: www.waterplantmelder.nl
Actueel
Maak gebruik van de Bedrijvenregeling bodemsanering nu het nog kan
Rijkswaterstaat/Bodem+
Ruim 10.000 bedrijven hebben zich voor 2008 aangemeld voor de Bedrijvenregeling. Omdat de regeling per 2025 wordt beëindigd is deze per 1 juli 2017 geoptimaliseerd. Zo kunnen zoveel mogelijk van de oorspronkelijke aanmelders er nog gebruik van maken. Rijkswaterstaat Bodem+ heeft de Handleiding Bedrijvenregeling en informatie op haar website geactualiseerd, zodat decentrale overheden en bedrijven goed geïnformeerd zijn over deze vereenvoudigingen. Lees meer.
Foto: RWS/Bodem+
SIKB start studie impact omgevingswet op richtlijnen
SIKB
De invoering van de Omgevingswet zal onder andere leiden tot wijzigingen in de door SIKB beheerde richtlijnen en protocollen. SIKB start daarom een studie naar de effecten van deze wet op de uitvoeringspraktijk binnen archeologie, bodembescherming en bodembeheer. Gescreend gaan worden de documenten voor bedrijven, opdrachtgevers en overheden in de rol van bevoegd gezag die zijn gepubliceerd op www.sikb.nl/richtlijnen. Het onderwerp DSO / datastandaarden wordt buiten beschouwing gelaten. De resultaten van het onderzoek komen in oktober ter bespreking in de verschillende SIKB-gremia.
Erkenningen op basis van het Besluit bodemkwaliteit worden per 1 augustus 2018 digitaal verzonden
Rijkswaterstaat/Bodem+
Vanaf 1 augustus 2018 verstuurt Rijkswaterstaat Bodem+ u de erkenning Besluit bodemkwaliteit per e-mail. De erkenning wordt voorzien van een digitale ondertekening met gekwalificeerd certificaat. Door deze nieuwe werkwijze kunnen wij uw aanvraag om erkenning of uw verzoek tot wijziging van uw erkenning sneller afhandelen. Lees meer.
Foto: RWS/Bodem+
Nieuw onderzoek toont noodzaak methaan meetprogramma aan
TNO
Methaan draagt na CO2 het meeste bij aan klimaatverandering. Nederlandse aannames rond bronnen van methaanemissies lijken niet juist. Dit blijkt uit internationaal onderzoek waar TNO een rol in speelde. De methaanuitstoot door aardgasproductie lijkt aanzienlijk groter dan aangenomen. Veeteelt is de grootste bron van methaanuitstoot. TNO pleit op basis van het onderzoek voor een Nationaal Meetprogramma Methaan. Lees verder.
Foto: TNO
Verzilting van bodem en water neemt toe
Nieuwe Oogst
De verzilting van de bodem en het water in het westen van Nederland neemt toe. Dat komt door de extreme droogte en de zeer lage waterstand op de grote rivieren. Lees meer.
Foto: Nieuwe Oogst
Wat moet ik weten om niet-genormeerde stoffen te meten?
SIKB
Het toepassen van gereinigde grond is anno 2018 gemeengoed in Nederland. Vertrouwen in de weergave van de kwaliteit is daarvoor de onmisbare basis. Daarom is een uitgebreid stelsel van meten en borgen voor het toepassen van bewerkte grond opgebouwd. Echter, elke nieuw ontwikkelde stof betekent een nieuw potentieel milieurisico. Nieuwe stoffen zijn nog niet genormeerd voor bewerking, analyse en kwalificatie van grond. Hoe kunnen opdrachtgevers, aannemers, adviseurs en laboratoria hiermee omgaan? Welke informatie en opdracht moeten adviseurs van grondbewerkers en hun opdrachtgevers krijgen? En wat kunnen zij daarmee leveren? Het is een van de vele onderwerpen de op het komende SIKB-Jaarcongres aan de orde komen. Lees meer over het congres en meld u aan.
Tien jaar zand voor Nederlandse kustonderhoud en bouw
Rijkswaterstaat/Bodem+
Rijkswaterstaat heeft voor de komende 10 jaar een ontgrondingsvergunning verkregen voor de winning van zand uit zee om daarmee de Nederlandse kust intact te houden en te versterken. Lees meer.
Foto: RWS/Bodem+
Alles wat u moet weten over de bruidsschat van de Omgevingswet
ROMagazine
Bij invoer van de Omgevingswet geeft het Rijk een bruidsschat, regelgeving over 600 andere over te hevelen regels. Klinkt ingewikkeld, maar het valt mee. De VNG maakte een serie informatieve filmpjes, die precies uitleggen hoe de vork in de steel steekt. Lees meer.
Foto: ROMagazine
Opslag nucleair afval blijkt bijna drie keer zo duur
De Tijd
In plaats van 3,2 miljard euro gaat de opslag van nucleair afval uit de Belgische kerncentrales minstens 8 miljard euro kosten. Lees meer.

Foto: Pixabay
Aanhoudende droogte in Nederland
OneWorld
Hoe verdelen we het water eerlijk? We geven goed gehoor aan de oproep zuinig te doen met water, nu de droogte aanhoudt in Nederland. Maar wat als dit heel lang gaat duren? Drie vragen aan Marleen van Rijswick, hoogleraar Europees en nationaal water. Lees meer.
Foto: OneWorld
WUR presenteert lijst schadelijke diergeneesmiddelen in mest, bodem en water
Pigbusiness
Regelmatig worden bepaalde diergeneesmiddelen, afkomstig uit drijfmest, in grond- en oppervlaktewater gevonden. Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben daarom een soort prioriteitenlijst samengesteld van twintig middelen met de hoogste negatieve milieu-impact of middelen die langdurig aanwezig blijven in mest, bodem en water. Op de lijst staan vooral antibiotica en antiparasitaire middelen die veelal in de varkenshouderij worden gebruikt. Lees meer.
Foto: Pigbusiness
Droogte in Nederland vraagt om verdeling water
Ministerie van Infrastructuur en waterstaat (I&W)
De aanhoudende droogte zorgt dat er landelijk een grotere vraag is naar water dan wat er aan regen valt en via de rivieren ons land binnenstroomt. De voorspelling is dat dit nog een tijd aanhoudt, waardoor komende weken mogelijk nieuwe maatregelen volgen om het water te verdelen. Lees meer.
Ruim 11.000 kilo afval tijdens Beach Cleanup Tour
Helpdesk Water
Resten van een gesprongen granaat. Stukjes kleurig plastic in allerlei vormen en maten. Lollystokjes. Ballonnen. Plastic zakjes. En ein-de-loos veel sigarettenpeuken. Tijdens de Beach Cleanup Tour liepen vrijwilligers de hele Noordzeekust af om het strand schoon te maken. In totaal haalden zij 11.163 kilo op. Lees meer.