Uit het netwerk
‘Voor bodem en ondergrond is nú een paradigmashift nodig’
Piet Otte (RIVM)
‘Zeker twintig jaar is de bodem vooral als een probleem gezien; verontreinigd, smerig dus. Nu maken we een omslag. Onze bodem wordt als een antwoord gezien voor grote maatschappelijke opgaven. Dat vereist een andere manier van denken en doen. Niet meer sectoraal, maar integraal’, aldus Piet Otte, coördinator Programma Bodemkwaliteit bij het RIVM. Lees verder.
Piet Otte – eigen foto
Op de voorgrond
Programmaraden SIKB gaan meer samenwerken
SIKB
900 jaar – zoveel ervaring brengen de leden van de Programmaraden Bodembescherming en Bodembeheer in. Daar kan en moet meer gebruik van worden gemaakt, bijvoorbeeld door regelmatiger gezamenlijk te vergaderen. Dat werd vastgesteld tijdens een bezoek van beide gremia aan de Nedereindse Plas in Utrecht. Lees verder.
Een aantal leden van de programmaraden bij de Nedereindse Plas – foto SIKB
Actueel
Beantwoording Kamervragen granulietzaak
Rijkswaterstaat/Bodem+
Staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat antwoordde op 9 juni 2022 op vragen van het lid Van Esch (PvdD) over het achterhouden van informatie in de granulietzaak en het toevoegen van bodemvreemd materiaal aan granuliet. Lees verder.
Staatssecretaris Heijnen - foto: Martijn Beekman
Brief stand van zaken onderzoek langdurige kleine gaslekken
Netbeheer Nederland
Na het in kaart brengen van mogelijke acute risico’s voor grondwerkers en de directe omgeving heeft Netbeheer Nederland vervolgens de omvang van benzeenverontreinigingen en het concentratieverloop in de tijd in kaart gebracht. Hierbij heeft Netbeheer Nederland onderzocht wat de meest passende manier is om met de benzeenverontreiniging om te gaan. Lees verder.
Beeld: Pixabay
Ambtenaren willen uitstel Omgevingswet
NOS
De nieuwe Omgevingswet die op 1 januari 2023 van kracht moet gaan, moet worden uitgesteld. Daarvoor pleiten ambtenaren en andere uitvoerders die met de wet aan de slag moeten tegenover Nieuwsuur. Pas in oktober wordt definitief duidelijk of de wet kan ingaan. Dat is te kort dag en onwerkbaar, zeggen ambtenaren. Lees verder.
Minister De Jonge - foto Martijn Beekman
Onafhankelijke deskundigencommissies ‘Advieskamers’ gereorganiseerd
SIKB
De huidige Advieskamers Stortbesluit en Bodembescherming gaan sinds 1 juli gezamenlijk verder als Advieskamer Bodembescherming. De taken van beide Advieskamers, zoals advisering over bodembeschermende voorzieningen bij stortplaatsen en IBC-werken, zijn op die datum voortgezet door een nieuwe, brede Advieskamer Bodembescherming. Deze heeft een nieuwe taakomschrijving en een nieuwe samenstelling. Lees verder.
Aanbrengen van folie ter bescherming van IBC-werk – foto Jelle de Boer
De bodem is knetterzuur
Eenvandaag.avrotros.nl
Minder insecten, minder vogels. Het is een stuk stiller op de Veluwe, merken een boswachter en een ecoloog. Door te veel stikstof raakt het ecosysteem verstoord, zien zij. Ingrijpen is volgens hen daarom onvermijdelijk. Lees verder.
Foto: Pixabay
De vele gezichten van bodemdaling
Science
Door de mens veroorzaakte bodemdaling veroorzaakt duidelijk sociale problemen, is kostbaar en vormt een bedreiging voor overstromingen en schade. Lees verder.
Foto: Pixabay
Kamerbrief: BRO fase 1 succesvol afgerond
Basisregistratie Ondergrond
Minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening en Wonen) heeft een brief gestuurd aan de Tweede Kamer over de BRO. Hij verwacht dat het lopende Programma BRO uiterlijk eind 2022 succesvol zal zijn afgerond - binnen de geplande termijn en binnen het budget. Lees verder.
Foto: Pixabay