Op de voorgrond
Openbare reactieronde ontwerp-SIKB-documenten in Omgevingswet
SIKB
Ter voorbereiding op de Omgevingswet zal SIKB haar normatieve documenten aanpassen. Hiertoe is op 17 december 2019 een openbare reactieronde gestart. Het betreft de domeinen Bodembeheer (o.a. monsterneming, veldwerk, analyses, mechanisch boren, ondergrondse energieopslag, reinigen, bewerken & kwalificeren van grond en graven in en saneren van verontreinigde bodem) en Bodembescherming (o.a. aanleg, herstel en inspectie bodembeschermende voorzieningen en IBC-voorzieningen en ondergrondse tanks). De wijzigingen zijn vervat in verschillende ontwerp-wijzigingsbladen, nieuwe ontwerp-protocollen alsmede aangepaste versies (ook in ontwerp) van bestaande documenten. Alle belanghebbenden worden opgeroepen hun reactie op de voorgestelde wijzigingen in te brengen. De openbare reactieronde loopt tot 31 januari 2020. Meedoen is gemakkelijk en kan digitaal door te klikken op het hierboven genoemde domein.
Kennisproject UP Bodem en Ondergrond
Klimaatadaptatie meets bodem
Er wordt onvoldoende kennis en ervaringen uitgewisseld tussen bodemdenkers en -doeners. En datzelfde geldt tussen bodemwerkers en hen die zich met het klimaat bezighouden. Dat leidt tot risico’s en het missen van kansen voor wateroverlast, droogte, hitte en (gevolgbeperking) van overstromingen. Robert van Cleef en Dolf Kern lichten het project “Klimaatadaptatie meets bodem” toe. ‘De kennisopgave behoeft verbetering op twee fronten: bodem en ondergrond maken onvoldoende deel uit van klimaatadaptatie, en de aanwezige praktijkkennis kan veel beter worden benut’. Lees verder.
Dolf Kern en Robert van Kleef - eigen foto's
Actueel
Bodem is de sleutel in het realiseren van de duurzame ontwikkelingsdoelen
Rijkswaterstaat/Bodem+
Samen met Saskia Visser, Saskia Keesstra en Gilbert Maas van de WUR hebben Margot de Cleen en Co Molenaar van Rijkswaterstaat een artikel gepubliceerd in het internationale wetenschappelijke tijdschrift Sustainability. In dit artikel beschrijven zij niet alleen hoe de bodem kan bijdragen aan duurzame ontwikkelingsdoelstellingen maar ook hoe inzicht in de transitieleer helpt om de maatschappelijke processen te begrijpen. Met dit inzicht is het vervolgens mogelijk om de juiste kennis op het juiste moment in te brengen. Lees verder.
Foto: Pixabay
Jaarrapportage certificatieschema Archeologie 2018 (BRL SIKB 4000)
SIKB
Jaarlijks evalueert het Centraal College van Deskundigen (CCvD) Archeologie het functioneren van het certificatieschema BRL SIKB 4000. Dit gebeurt in de zogenoemde Jaarrapportage op basis van door de certificatie-instellingen gerapporteerde geanonimiseerde gegevens. Op 9 december 2019 is de Jaarrapportage over 2018 vastgesteld. De volledige titel van dit rapport is ‘Functioneren privaat deel stelsel kwaliteitsborging certificatieschema archeologie - Jaarrapportage 2018’. Lees verder.
Foto: Pixabay
Beantwoording Kamervragen over PFAS-waarden in strooizout en kunstgrasvelden
Rijkswaterstaat/Bodem+
Minister van Wonen en Milieu Van Veldhoven beantwoordde op 4 december 2019 Kamervragen over mogelijk te hoge PFAS-waarden in strooizout en kunstgrasvelden. Lees de beantwoording van de Kamervragen van de leden De Pater-Postma en Von Martels (beiden CDA) over mogelijk te hoge PFAS-waarden in strooizout en van lid Kröger over PFAS in kunstgras. Lees verder.
Foto: Rijkswaterstaat/Bodem+
Inzicht in dynamiek zandige stranden
Deltares
Zand is wereldwijd de tweede meest gebruikte grondstof na water en de vraag zal sterk blijven toenemen in de komende decennia. Een van de redenen hiervoor is dat zand op wereldschaal in toenemende mate wordt toegepast voor het tegengaan van erosie van zandige stranden. Op woensdagmiddag 4 december verdedigde kustexpert Arjen Luijendijk (Deltares / TU Delft) zijn proefschrift, waarin hij inging op nieuwe technieken in aardobservatie en numerieke rekenmodellen om de wereld in staat te stellen de dynamiek van zandige stranden beter te begrijpen en nauwkeuriger te voorspellen. Lees verder.
Foto: Pixabay
Ervaringen met nieuw kwaliteitssysteem kritisch doorgelicht
SIKB
‘Binnen het nieuwe kwaliteitssysteem archeologie gaat er veel goed, maar er kan best ook nog het een en ander beter, en doseer de veranderingen’. Het in 2016 ingevoerde kwaliteitssysteem, dat is gebaseerd op certificering en registratie van actoren, wordt geëvalueerd. Na een eerder gehouden web-enquête en een lange reeks interviews werd maandag 9 december jl. onder de bezielende leiding van Renée Magendans in het Huis van Hilde een veldraadpleging gehouden, waaraan zo’n 80 archeologen deelnamen. Lees verder.
De veldraadpleging in volle gang – foto SIKB
Normen voor medicijnresten in water niet altijd nodig
RIVM
Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft in kaart gebracht of wettelijke normen voor geneesmiddelen nodig zijn om de waterkwaliteit te garanderen. Wettelijke normen blijken niet altijd nodig te zijn om beleid voor de waterkwaliteit vorm te geven. Hiervoor kan een wetenschappelijk onderbouwde schatting van de concentratie die veilig is voor organismen (een risicogrens) voldoende informatie geven. Wettelijke normen zijn ook niet nodig om de waterkwaliteit door de jaren heen te volgen of om de waterkwaliteit van locaties te kunnen vergelijken. Lees verder.
Foto: Pixabay
Kennisspecial: Convenant in uitvoering
Uitvoeringsprogramma Bodem en Ondergrond
Deze nieuwsbrief staat in het teken van de kennisprojecten binnen het Uitvoeringsprogramma Bodem en ondergrond. Er is onder meer aandacht voor het toekennen van een voedselbosproject. De RUD Drenthe vertelt over de invoering van de Omgevingswet in de provincie. De laatste tijd is het onderwerp PFAS veel in het nieuws geweest; een artikel over PFAS en andere opkomende stoffen gaat daar verder op in. Als laatste kunt u een verslag lezen over de platformbijeenkomst Rotterdam. Lees verder.
Foto: Pixabay